Rondleiding K.N.M.I. in de Bilt op woensdag 11 december 2019
Om 10 uur werden we heel hartelijk ontvangen met koffie en koek. We waren met een behoorlijke groep van 23 personen.
Het programma was dag vullend.

Allereerst kregen we presentaties verzorgd door enthousiaste gepensioneerde oud-medewerkers van het KNMI, over de historie, de werkzaamheden van het KNMI: meteorologie, klimatologie, seismologie en waarnemingen.
Na de presentaties werd de groep in tweeën gedeeld. De ene helft voor een bezoek aan het historisch museum, waar zowel oude als nieuwe meet instrumenten stonden opgesteld.
Alleen het oude gebouw van het museum is al het bezichtigen waard. Het nieuwe gebouw is er omheen gebouwd.
De andere helft ging naar de seismologische meetruimte, waar wij uitleg kregen over de historische instrumenten die bewaard zijn gebleven.

Het gebouw voor de seismologische metingen bevat meetinstrumenten, die alle bevingen van de gehele wereld kunnen registreren. De oud-medewerker gaf een zeer interessante uitleg over de vele bevingen van de aarde.

Na alle informatie werden we verwend met een heerlijke lunch. Heel gezellig en heerlijk.

Na de lunch kregen we op het meet(test)terrein uitleg over waarneemapparatuur. Dit meetveld bevat alle weersensoren die het KNMI in de Bilt van informatie voorziet. Landelijk staan er verspreid door heel Nederland 43 van deze meetvelden.
Op het meetveld staan vele soorten elektronische weersensoren die de gegevens geheel automatisch doorgeven naar de centrale computersystemen van het KNMI. Iedere dag rond 24.00 uur wordt aan de rand van het meetveld een weerballon met meetinstrumenten opgelaten. De ballon stijgt tot 25 km hoogte en meet tijdens de stijging de hoogte, temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, windrichting en windsnelheid en stuurt deze gegevens elke 10 seconden naar het KNMI.
Daarna volgde er een presentatie over het instituut, de totstandkoming van de weersverwachting en het werk van de seismoloog met daarin aandacht voor de vele aardbevingen van onze aarde.
Als afscheidspresentje kregen we allemaal een “Wolken-draaischijf”, waarop men kan aflezen wat de weersverwachting wordt, naar aanleiding van het getoonde wolkenpatroon. Met deze wolkendraaischijf op zak was het een zeer geslaagde dag.Ursula bedankt voor de goede organisatie van deze leuke winteractiviteit.
Hans en Danielle Deiman
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.